Archivy

Rubriky

Základní informace

Le Caveau

V jednom ze svých předchozích příspěvků jsem se zmínila, že pokud bych si měla vybrat, v jaké části Prahy žít, byly by to Vinohrady. Vidím to zcela živě – letní lenošení v Rígráčích nebo Grébovce, chodila bych nakupovat do obchodů s pečivem nebo sýry a po práci popíjela v některé z místních kaváren. Jednou z mých nedávno objevených je Le Caveau – francouzská vinárna a kavárna s výhledem na Plečnikův kostel na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Adresa: Nám. Jiřího z Poděbrad 9, 130 00 Praha 3

Webové stránky: http://www.broz-d.cz/

Propadla jsem jí poměrně rychle. Příjemné, alternativní prostředí lákající i umělce, se pojí s lákavou nabídkou vín, čerstvých limonád, pochopitelně kávy a jiných nápojů. Trochu lituju, že moje pracovní doba začíná příliš brzo na to, abych mohla zajít někam na snídani. Zcela jistě bych zavítala sem. Podává se až do 14 hodiny, čili o víkendu si můžete klidně pospat. Nabízejí zapečený croissant s kozím sýrem, francouzskou bagetu z vlastní pekárny (recept je podle prý podle tradičního francouzského receptu!). Asi mi dáte za pravdu, že místnost provoněná pečivem navozuje domáckou atmosféru, která vás nutí chvilku se pozdržet. Jednu dobu jsem pracovala brigádně v dánské restauraci. Byla to fyzicky hodně náročná práce – rozhodne nemůžu říct, že bych se chtěla živit prací v kuchyni, ale pokaždý jsem se těšila, ze až ráno přijdu do práce, celá kuchyň bude vonět čerstvým chlebem, který náš pekař brzo ráno připravil. A tak když slyším, že se v nějakém podniku podává čerstvé pečivo, razím tam!

Snídaní to ale tady rozhodně nekončí. K dostání jsou tu quiche, nejrůznější bagety, toasty a pralinky. Od šesti hodin si můžete dát opečené večky s olivovou tapenádou, olivami, ovčím sýrem a rukolou nebo třeba grilovaný kozí sýr na ciabatte s hroznovým vínem a vlašskými ořechy. Dokonalost sama. Navíc když k tomu připočtu všechny ty vystavené flašky vína a sudy….Podnik vede rodinná firma, která se zabývá především dovozem francouzského vína.

Hodně lidí si sem chodí něco jen koupit, u baru je tak skoro vždy fronta. Snadno se tak zapomene, ze si někdo sedící u stolu objednal. Když se mi to stalo a upozornila jsem obsluhu, že můj stůl je jaksi pořád prázdný, baristka po chvíli k pití donesla i pralinku jako omluvu. Přišlo mi to hodně sympatické a doufám, že se jí to příště stane znovu.

Každý čtvrtek se tu večer koná koncert – zdarma. Další body navíc. Mám to tu prostě ráda.

Napsat komentář